تهیه نقشه فونداسیون
نقشه فونداسیون یکی از مهم ترین مولفه های هر سازه فونداسیون نقشه آن است. شما می توانید در نقشه فونداسیون تمام مشخصات و اندازه های فونداسیون سازه را مشاهده کنید، حتی در جدید ترین نقشه هایی که مورد تایید نظام مهندسی نیز می باشد، وزن سازه نیز در نقشه ذکر می شود.
نقشه فونداسیون به صورت کلی از دو قسمت تشکیل می شود، نقشه کلی که برای همه سازه اندازه ها را مشخص می کند و هم نقشه پایه که نشان می دهد فونداسیون تا چه عمقی و در چه شرایطی باید ساخته شود. از مهم ترین مشخصاتی که می توانید در نقشه فونداسین ها مشاهد کنید زمین احداث است که به صورت یک مستطیل مسطح رسم شده است و قطر های آن به صورت هم اندازه در محیط مستطیل مشخص است، شما می توانید این شکل را در نقشه کلی فونداسیون مشاهده کنید که یک دید کلی از سازه را به شما می دهد. همچنین اگر علاقه مند به مطاله انواع سوله های صنعتی و سازه های پوسته ای هستید می توانید محتوای سازه های پوسته ای را مطالعه کنید.
توجیه نقشه
توجیه نقشه مرحله دیگری از اجرای سازه فونداسیون می باشد که در این قسمت شمال جغرافیایی محل احداث سوله را با شمال جغرافیایی نقشه تطبیق می دهیم و بعد از آن محور های طولی و عرضی را که موقعیت مکانی سوله را مشخص می کند را تطبیق می دهید.
حذف عوامل مزاحم و مسطح سازی
بعد از اینکه نقشه سازه توجیه شد وجواب آزمایشات خاک مناسب بود برای شروع کار خود ابتدا باید عوامل مزاحم مانند درختان، سنگ ها و کلوخه ها را از محل احداث سازه حذف کنید تا در مرحله تسطیح مشکل و تاخیری به وجود نیاید.
اما عمل مسطح سازی زمین احداث که توسط ماشین های مکانیکی و غلتک های بزرگ انجام می شود به منظور فشرده سازی خاک انجام می شود که تراکم خاک بالا رود، دوماٌ برای از بین بردن شیب زمین انجام می شود که اگر زمین سازه شیب دار باشد توسط غلتک ها از بین برده می شود. شیب زمین احداث توسط دوربین های مخصوص سنجیده می شود که در هنگام مسطح سازی الزامی است که به همراه یک کارشناس حضور داشته باشد.
اجرای فونداسیون
بعد از طی تمام مراحل گفته شده، احداث سازه فونداسیون شروع می شود که مراحلی را در پیش دارد. در ادامه به معرفی این مراحل می پردازیم .
خاک برداری
اولین کاری که باید در احداث فونداسیون انجام داد، خاک برداری است. برای انجام خاک برداری شما به اطلاعاتی که آزمایشگاه در مرحله آزمایش خاک به شما داده است را نیاز دارید، از جمله آزمایش هایی مانند لایه آب زیرزمینی و لایه مقاوم خاک و سایر مسخصات خاک که در موقع خاک برداری به آن نیاز است.
استحکام بندی
حفاری تا عمق معینی که در نقشه ذکر شده انجام می شود بعد از این که به لایه مقاوم رسید، حفاری از قسمت دیواره ها ادامه می یابد و زمین فونداسیون زیر سازی می شود یعنی اگر در جایی حفره و یا چاهی ایجاد شده به وسیله فونداسیون مرکب پوشیده می شود. این عمل بدین صورت انجام می شود که ابتدا روی حفره ها خاکریزی می شود سپس به همراه آب کوبیده می شود تا هم متراکم شود و هم مسطح شود بعد از این کار فونداسیون روی آن احداث می شود.
پخش بتن نظافت
بعد از این که زیر ساخت های فونداسیون تکمیل شد، یک لایه در حدود 15 سانتی متری از بتن مگر بر روی سطح کار می شود تا هم سطحی که قرار است فونداسیون روی آن احداث شود به صورت کامل مسطح باشد و هم بتنی که در مرحله دوم قرار است به کار برود ارتباط مستقیمی با رطوبت و آب نداشته باشد، به همین سبب است که بتن مگر بتن نظافت می گویند.
قالب بندی
بعد از اینکه بتن مگر کمی خشک شد و حالت مطلوب به خود گرفت، قالب فونداسین را با تخته هایی با ضخامت در حدود 5 سانتی متر را در سطح درست می کنند تا محل دقیق فونداسیون و همچنین بتن ریزی ثانویه مشخص شود. قالب بندی ها را می توان با نوار های پلاستیکی، فلزی و یا آجری نیز انجام داد ولی در قالب چوبی هم دقت زیاد است و هم هزینه به کار گیری آن.
منبع: https://www.bisotoonsazeh.com/how-to-execute-the-sole-foundation/