سفارش تبلیغ
صبا ویژن

آشنایی کامل با سوله و انواع مختلف آن

سوله به سازه های فلزی شیب دار که بر اساس محاسبات فنی خاص طراحی و ساخته می شوند سوله گویند. از این نوع سازه ها در کارخانه ها ، انبارها ، آ شیا نه ها ی هواپیما ، مرغداری ها ،سالن های ورزشی ، فروشگاههای بزرگ ، تعمیر گاهها و . . . استفاده می شود .

سوله از اجزای زیر تشکیل شده است : 1- ستون  2- رفتر(فریم ) 3 – پرلین ( پروفیل Z و C) و 4- استرات 5- بادبند 6-سگراد (میل مهار ) 7- نبشی سینه بند 8- سایه بان 9- ستون وال پست 10 – پیچ و مهره .
سوله به اشکال مختلفی طراحی و ساخته می شود .

industrial shed 5 - آشنایی کامل با سوله و انواع مختلف آن | سوله سبک بیستون

به سازه های فلزی شیب دار که براساس محاسبات فنی خاص تولید می شود، سوله گویند. سازه های شیب دار یا سوله در لاتین با عنوان Gable Bents یا Ridge Bents نامیده و معرفی می شوند. از این قاب ها در پوشش دهانه های بزرگ و در ساختمان های صنعتی و کشاورزی مانند کارخانه ها، انبارها، مرغ داری ها، آشیانه های هواپیما، سالن های ورزشی، تعمیرگاه ها، پارکینگ ها، دامداری ها، فروشگاه ها و موارد متعدد دیگر استفاده می شود. لازم به توضیح است گروه کثیری از شرکت های بزرگ و کوچک دولتی و خصوصی با کمک این سازه ها توانسته اند به پیشبرد اهداف صنعتی و اقتصادی خود کمک کرده، و طبق محاسبات پیش بینی شده، به راحتی قادر به توسعه و گسترش ابنیه خود باشند. در سال های قبل سیستم های خرپاسازی در ایران بسیار متداول بوده اما هم اکنون سوله سازی به علت مزایای زیادی جایگزین آن گشته است.

سوله سبک به دلیل کاربرد عمدتا صنعتی از نظر طراحی با سایر سازه ها متفاوت است خصوصا آنکه قاب ها در این نوع سازه ها کاملا متفاوت بوده و دارای شیب می باشند و دهانه ها نیز نسبت به سایر سازه ها بزرگتر است. به دلیل بزرگ بودن ابعاد تیرها و ستون ها، جهت اجرای این سازه نمیتوان از پروفیلهای موجود در بازار استفاده نمود و باید اقدام به ساخت آنها کرد که اصطلاحا به آن تیر ورق میگویند .

نحوه طراحی سوله و انواع آن

یکی از زیباترین و جالبترین سازههای عمرانی سوله است. در این مقاله سعی داریم شما را با سوله و انواع آن و نحوه طراحی سوله آشنا کنیم.

سوله به سقف شیبداری گفته میشود که از جزئیات ذیل تشکیل گردیده است:

  1. 1?ستون
  2. 2?رفتر
  3. 3? پرلین
  4. 4? استرات
  5. 5?وال پست
  6. 6?بادبند
  7. 7?سگراد
  8. 8?سینه بند
  9. 9? پیچ و مهره
  10. 10?سایبان

سوله به دلیل کاربرد عمدتا صنعتی از نظر طراحی با سایر سازه ها متفاوت است خصوصا آنکه قاب ها در این نوع سازه ها کاملا متفاوت بوده و دارای شیب می باشند و دهانه ها نیز نسبت به سایر سازه ها بزرگتر است. به دلیل بزرگ بودن ابعاد تیرها و ستون ها، جهت اجرای این سازه نمیتوان از پروفیلهای موجود در بازار استفاده نمود و باید اقدام به ساخت آنها کرد که اصطلاحا به آن تیر ورق میگویند .

انواع سوله:

  • سوله دارای انواع گوناگون می باشد:
  • سوله تک دهانه به صورت 8
  • سوله دو یا چند دهنه با ستون مشترک به صورت 88 یا 888 یا 8888
  • سوله دو دهانه به صورت 88
  • سوله قوسی
  • سوله چند ضلعی

طراحی سوله:

امر طراحی سوله کاریست تخصصی و بسیار دقیق، فاکتورهای مهمی در طراحی دخیل هستند که بی توجهی به آنها میتواند هم هزینهی گزافی را به سازنده تحمیل کند که صرفهی اقتصادی را زیر سوال میبرد و هم ممکن است نتیجهی معکوس داده و استحکام و پایداری سازه را تضعیف نماید. برای طراحی یک سوله اطلاعات زیر مطلوب است :

  1. 1-بار برف و نیروی باد
  2. 2- ارتفاع جانبی سوله
  3. 3-شیب مورد نظر سقف و طبیعتا محاسبه ی ارتفاع تاج
  4. 4-طول دهانه ی عرضی
  5. 5-طول دهانه های طولی و تعداد قاب های طولی در نظر گرفته شده
  6. 6- آیا جرثقیل در طراحی سوله در نظر گرفته شود یا خیر ؟(محاسبه بار دینامیکی جرثقیل)
  7. 7-پوشش مورد نظر سقف .
  8. 8-نیروی زلزله
    9-درنظر گرفتن مقاومت خاک منطقه مورد نظر

با دانستن اطلاعت فوق و ابعاد در نظر گرفته شده جهت سوله اقدام به طراحی آن می نماییم که در نهایت تبدیل به نقشه ای اجرایی خواهد شد و میرود برای اجرا .

منبع: https://www.bisotoonsazeh.com/%d8%a2%d8%b4%d9%86%d8%a7%db%8c%db%8c-%da%a9%d8%a7%d9%85%d9%84-%d8%a8%d8%a7-%d8%b3%d9%88%d9%84%d9%87-%d9%88-%d8%a7%d9%86%d9%88%d8%a7%d8%b9-%d9%85%d8%ae%d8%aa%d9%84%d9%81-%d8%a2%d9%86/